Żywienie w walce z chorobą

Firma B. BRAUN prezentuje nowoczesne rozwiązania w żywieniu medycznym, linię wysokokalorycznych posiłków medycznych Nutricomp® wzbogaconych rybim kwasem Omega3 i witaminą D3

Czym jest żywienie medyczne? To sposób odżywiania medycznego, przypisany leczeniu różnych chorób (przede wszystkim ale nie tylko nowotworów). Ma na celu zapewnienie lub zwiększenie dodatkowych ilości składników odżywczych, których chory nie może przyswoić ze względu na ograniczoną specjalistyczną dietę lub gdy spożywanie tradycyjnych posiłków ze względu na charakterystykę choroby, jest fizycznie niemożliwe.


 Zazwyczaj osoby przewlekle chore potrzebują więcej niezbędnych elementów niż osoby zdrowe aby dojść do pełni zdrowia.    Żywienie medyczne powinno być wprowadzone odpowiednio szybko, tak aby zapewniało jak najwięcej sił do walki z chorobą.

 

Najczęstszą formą żywienia medycznego jest żywienie doustne, za pomocą, napojów odżywczych.

Żywienie medyczne wsparte posiłkami wysokokalorycznymi, zalecane jest przede wszystkim dla:

» Pacjentów onkologicznych

» Pacjentów przed i po operacjach

» Pacjentów przewlekle chorych

» Chorych dzieci

» Pacjentów starszych (Seniorzy)

» Dla wszystkich, którym przebieg choroby uniemożliwia spożywanie tradycyjnych posiłków w postaci stałej.