Pacjenci onkologiczni

Choroby nowotworowe

W chorobach nowotworowych, żywienie medyczne jest metodą wspomagania w leczeniu. Głównym celem w tym przypadku jest dbanie aby osoba chora otrzymywała właściwe ilości składników odżywczych, szczególnie gdy osoba chora nie jest w stanie uzupełniać braków, poprzez spożycie tradycyjnych posiłków.

Żywienie medyczne wprowadzone odpowiednio wcześnie, tuż po rozpoznaniu choroby nowotworowej, w realny sposób wspiera proces leczenia i jest w stanie wpłynąć pozytywnie na samopoczucie pacjenta.

Dlaczego żywienie medyczne jest istotne?

W chorobie nowotworowej, w okresie leczenia, wzrasta  istotnie zapotrzebowanie zarówno na białka jak i energię. Napoje Nutricomp® Drink Plus, doskonale się sprawdzają i są fundamentalnym dostawcą niedoborów.

Choroby onkologiczne-ograniczenia w tradycyjnym żywieniu

W okresie chemioterapii, ze względu na skutki uboczne leków oraz z uwagi na trudności w przyswajaniu niektórych potraw, pewne grupy pokarmów muszą być wykluczone, przez co dieta staje się uboga. Dlatego właśnie w takich sytuacjach należy włączyć wysokoenergetyczne preparaty żywienia medycznego Nutricomp®, które będą łatwo przyswajalne oraz dostarczą do organizmu chorego, brakujących mikroelementów, białek oraz energii niezbędnych w procesie leczenia.